Johanna

Négyen játszák, 1 pakli francia kártyával.
A játék egy másik változatát sokan ismerhetik a MS Windows révén. Bill Gates “magyar hangja” Johanna nővért egyszerűen csak “Fekete macska” néven említi, míg mások Pikk Döncinek (mivel a játékban Johannát a Pikk Dáma lap személyesíti meg.).

A legenda szerint Johanna Pápanő VI. János néven megszerezte a pápai trónt, miután hosszabb ideig sikerült eltitkolnia nemét. A szerencsétlenség azzal kezdődött, hogy egy fiatal férfit beavatott titkába, és annak szeretője lett. A számára tilos hatalomra vágyó nő terhes lett, a húsvéti körmenet alatt elvetélt, így titka kitudódott.

Johanna_IICél: ütésekből minél több plusz pont elérése.

Pontozás: Az ütésekben elvitt körökért mínusz pont jár. ász: -14, király -13, dáma -12, bubi -11, a számmal jelölt lapok pedig a névértéküknek megfelelő mínusz pontot érnek. Ez összesen -104 pont. Ehhez jön még hozzá a pikk dáma (Johanna) ami 26 mínusz pontot ér.
Minden hazavitt ütésért plusz 10 pont jár. így a játékban 130 plusz és 130 mínusz pont oszlik meg. A kör ütések is plusz 10 pontot érnek, de az ütésben hazavitt körökért mínusz pont is jár.

A játék menete
Az osztó mindenkinek egyesével kioszt 13-13 lapot, az óramutató járásával ellentétes irányban. Az osztótól balra ülő játékos indul. Színre színt kötelező tenni, de a felülütés nem kötelező. Ha valamelyik szín elfogy a kézből, bármely lap lerakható. A hívott színből a legmagasabb értékű lapot rakó játékos viszi az ütést. Az ütéseknél a lapok erőssége csökkenő sorrendben: ász, király, dáma, bubi, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. A következő körben az a játékos hív, aki az utolsót ütötte.

Stratégia
A játék elején, ha mi hívunk érdemes nagy értékű lapokkal kezdeni. Ezzel biztos ütéseket szerezhetünk. Ez később már kevésbé biztos, mivel a többi játékos ekkora kifogyhat az adott színből és így valószínűleg kört fog rakni. Ha egy színből kevés lappal rendelkezünk érdemes a játék elején megszabadulnunk ezektől a lapoktól. Az adott színből ekkor hiányunk lesz. Ha valaki ezután ezt a színt hívja ki, akkor alkalmunk nyílik megszabadulni rossz lapjainktól.

Minden kör után fel kell jegyezni a pontokat. A játékosok megszámolják ütéseiket, ezt tízzel megszorozva kiadja a pluszpontok számát. Ebből pedig levonják a körökkel és a Johannával hazavitt mínuszokat.
A könyvelés ellenőrzésekor csak össze kell adni a játékosok pontjait, az adott állásban. Ennek nullának kell lenni. Ha nem ennyi, akkor valaki rosszul számolt.

3 Responses

 1. Erni
  Erni at | | Reply

  mindenkit megverek benne

 2. niki
  niki at | | Reply

  jo jatek?

 3. Drahota Jánosné
  Drahota Jánosné at | | Reply

  megprobálom a játékot most el?sz?r Baba

Szólj hozzá

*

code