Kaszinó

52 lapos francia kártya, 2 játékos

A játék közepesen nehéz, a siker nagyjából egyforma mértékben múlik a lapjáráson és a játékos szellemi teljesítményén. Gyors összecsapásokra épül.

Eredetéül egy középkori olasz kártyajáték, a scopa szolgált, amely számos változatban, tradicionális olasz kártyákkal játszva a világon ma is sokfelé ismert.

Játék célja:

A játék célja 11 pont összegyűjtése, ezt AUSZ vagy KINT VAGYOK bemondással jelezzük. Ha a játékos nem jelzi, hogy elérte a 11 pontot, és később a másik játékos jelenti be a saját eredményét, akkor ez utóbbi játékos nyert.

Játék menete:

3-3 lapot osztunk minden játékosnak, majd 4 lapot nyitva az asztalra teszünk.

A lapok számértékei: A-10 névérték, B 11, D 12, K 13.

A kezdő összehasonlítja lapjait az asztalon fekvő lapokkal. Ezekből annyi számértéket vihet haza, amennyit a kezében levő lapokból össze tud állítani, de egyszerre 13-nál többet nem lehet. (Például kettest és hetest a kezében levő kilencessel.) A lapok színe közömbös.

Ezeket képpel felfelé maga elé helyezi. Cserélni úgy is lehet, hogy mind a kézben, mind az asztalon levő lapokat egyesítjük (kézben levő 3, 5 és 7 = az asztalon levő B és A).

Csak egy cserét lehet csinálni. Ha nem tudunk cserélni, a kézből nyitva az asztalra teszünk egy lapot.

Ha az asztalról elfogy a lap, táblát csináltunk. Ezután az ellenfél letesz egy lapot és megpróbálja kicserélni. Ha nem tudja, még egyet letesz.

Ha a kézben kifogy a lap, a játékosok húznak: ha egyszerre fogyott el mindkettőjük lapja, az húz először 3 lapot és folytatja a játékot, aki az utolsó ütést csinálta. Ha az egyik játékos lapja elfogy, de a másiknak még van, nem húzhat, hanem meg kell várnia, amíg ellenfelének is üres lesz a keze.

Ha a talon elfogy, mindketten leterítik lapjaikat (az ellenfél nem cserélheti őket). Aki utoljára üt, elviszi az asztalra terített maradék lapokat. Ha az utolsó menetben senki sem tudott ütni, az asztal és az ellenfél lapjai is annak jutnak, aki utoljára ütött.

Pontozás:

A pontok nem azonosak a lapok számértékeivel.

3 pont : 27 vagy több lap hazavitele
2 pont: hét vagy több pikk lap hazavitele
1 pont: minden hazavitt ász
1 pont: a pikk 2 hazavitele, ez a kiskaszinó
2 pont: a káró 10 hazavitele, ezt nevezik nagykaszinó-nak
1 pon: minden tábláért, a kiosztás után egyetlen cserével elérve 2 pont

Szólj hozzá

*

code